Segelflygning

Hos oss i Strömstad flygklubb kan du få komplett utbildning till segelflygcertifikat. Du kan påbörja din utbildning när som helst eftersom alla elever ofta ligger i olika faser av utbildningen.

Precis som med motorflygningen varvas teoriutbildning med praktisk flygning. Också teoriutbildningen går till på samma sätt, egenstudier och handledning i klubben.

Åldersgränsen för att starta utbildningen är 14 år, men du måste ha fyllt 15 år innan du får ditt segelflygdiplom. Inte heller för segelflygning finns någon övre åldersgräns. Faktisk är det så att många vuxna personer tillfredsställer sin ungdoms pilotdröm genom segelflygning.

Det verkar kanske dristigt att flyga utan motor, men vi lovar att du kommer att bli fascinerad. Du kommer att uppleva den fantastiska känslan av flyga som en fågel utan motorbuller.

Klubben har både ensitsiga- och  tvåsitsiga segelflygplan. Det betyder att du kan ta med dina vänner på en fin flygtur. Några av planen används också för rå akrobatik flygning, en spännande hobby.

Tävlingsflygning är en del av verksamheten och man tävlar i flera grenar och klasser. Svenskt rekord med tvåsitsigt segelflygplan är 120 mils flygning som tog nästan 10 timmar att genomföra, farten var alltså i genomsnitt 120 km/tim inte dåligt med ett flygplan utan motor. Vill man flyga högts så måste man över 10 500 meter som är det svenska rekordet.

Segelflygning är en hobby som kan utfordra ditt behov för spänning och rekreation i hela ditt liv. Att lära sig segelflyga skapar en förståelse och känsla för flygning som gör dig till en duktig pilot oavsett vad du flyger för flygplan senare. Många segelflygare är också motorflygare.

I praktiken så genomförs utbildingen i tvåsitsigt segelflygplan med dubbelkommando, läraren sitter i baksätet med sina kontroller och du flyger från pilotplatsen i framsätet. Starten sker med hjälp av ett motorflygplan som bogserar upp segelplanet till den höjd piloten bestämmer. När höjden blir låg bedömer piloten med hjälp av instrument och erfarenhet hur landningen skall utföras, normalt landar man prick där man har bestämt.

Utbildningen omfattar minimum 20 flygningar med lärare och därefter 10 ensamflygningar innan man får sitt flygbevis.

I vår klubb segelflyger vi på helgerna från april till oktober och på vardagskvällar mitt på sommaren.

Också med segelflygningen kan du ta en provlektion innan du avgör vilken form för flygning du skall börja med.

Kostnaden för en komplett segelflygutbildning är ca 20 000 kr. Naturligtvis betalar man allteftersom utbildning framskrider. Som med annan flygutbildning tar det ca ett år att bli pilot.