Kom igång

Du som har läst så här långt i vår information tillhör 1 av de 1000 som statistiskt är så flygintresserad att du tänker göra något konkret för att komma igång.

Det är inte så svårt att lära sig flyga, men regelverket och den teoretiska utbildningsdelen är omfattande och kan för någon vara en utmaning. Kostnaderna för olika certifikattyper skiljer också mycket. Det är därför viktigt att väl tänka igenom till vad och hur du skall använda ditt flygcertifikat. Här finns ju allt från att bara ha en hobby på sin fritid eller att flyga på egna jobbresor. I dag startar också utbildning till professionell pilot oftast med utbildning och flygning i en flygklubb.

Alle certifikat är hoplänkade som en trappa och du kan alltså starta som segelflygare och bli proffspilot. Det går naturligtvis att gå den omvända vägen också!

Det är faktiskt så att fler än 50 personer som har startat sin flygutbildning på Näsinge har eller har arbetat i professionell luftfart!

Är du intresserad av att få prata om alternativa utbildningar för just dig och dina önskemål så kontaktar du klubben.

All utbildning för segelflygning och motorflygning med ultralätta flygplan arrangeras internt i klubben.

För utbildning till andra certifikat samarbetar vi med andra klubbar och verksamheter. Som medlem i vår klubb har du alltid kontakt med en ansvarig klubbmedlem som hjälper dig att uppnå ditt mål.

Det tar det ca ett år att få ett flygcertifikat från det att du bestämmer dig att starta utbildningen. Det är inte några fasta kursdatum utan du kör igång när du bestämt dig.

Av rent praktiska orsaker är det ju fint att använda vinterhalvåret till teoriutbildningen. Du läser själv böckerna och kan alltid kontakta klubbens lärare med dina frågor. Om flera elever läser teorin samtidigt kommer klubben att arrangera kurskvällar. I annat fall samlas man till stödmöten där svårare ämnen och frågor kan bearbetas gemensamt.

För att inte kasta bort tid och pengar bör du starta med att ta en provlektion och om du vill vidare genomföra en läkarundersökning. Om du menar att du är frisk och har normal syn, glasögon utgör inget problem, och hörsel ungefär som för körkort så är det oftast ok.

Sedan är det bara att påbörja din utbildning, praktisk flygning varvas med teori. Tyvärr finns det dåligt väder som kan hindra flygning men normalt skiner solen.

Betalning för utbildningen sprids ut under hela flygperioden. Men, i början av din utbildning kommer några engångskostnader ca 6 000 kr som består av ett paket teoriböcker, läkarbesök och medlemsavgift i klubben.

Totala utbildningen beror på hur mycket flygtid du personligen behöver men ca 20 000 kr för ditt segelflygbevis och om du väljer bevis för ultralätt motorflygning ca 35 000 kr.

Om du är intresserad av att ta ett PPL, Private Pilot License, så måste du göra det hos en annan klubb eller hos en kommersiell flygskola. Vi hjälper dig att finna den rätta. Räkna med att kostnaden är ca 125 000 kr.

Ja, då är det bara att komma igång, är du 14 år kan du börja segelflyga och har du fyllt 16 år kan du starta utbildningen på ultralätt motorflygplan. Du som är lite äldre kan glädja dig till att det inte finns någon övre åldersgräns.

För att det skall bli enkelt för dig kan du ta kontakt med klubbens sekreterare som hjälper dig vidare.

Christer Borg

Hem tel. 0525-222 97 eller mob./sms 0047 9132 3326. Mejla gärna: christer.borg@online.no